Als afsluiting van de bouw van de Heemsteedse Componistenwijk werd begin jaren zeventig in het weide-gebied van de Schouwbroekerpolder het complex Spaarneborgh in 5 fases gebouwd naar het ontwerp van de Heemsteedse architect Cees Koster.  

Albert Zuurendonk liep in 1974 stage op de bouwplaats en heeft foto's (zie bijlage) ter beschikking gesteld met tekst: De foto’s zijn in 1974 gemaakt tijdens de bouw van de 1ste fase van het Spaarneborgh-complex. De B.V.  Bouwcombinatie Nelissen Rozestraten  Nero uit Haarlem heeft het complex gebouwd. Het eerste bouwdeel is gelegen nabij de brug. De haven was al gegraven. Op de overzichtsfoto zijn rechts achteraan de bouwketen zichtbaar. Aan de zuidkant van het terrein is een modelwoning gebouwd om belangstellenden een indruk te geven van de woningen.De gewapend betonnen wanden werden gestort tussen stalen bekistingen. De kopeinden van de wanden bestaan uit geprefabriceerde gewapend betonnen elementen, waarop de bloembakken rusten. De gewapend betonnen vloeren werden gestort op een stalen frame met  houten balken en bekistingplaat. Dit stalen frame rustte op stalen consoles tussen de betonnen wanden. Na het storten en verharden van de betonnen vloer werden de consoles omlaag gedraaid en het frame werd onder de vloer weggeschoven voor de volgende stort.

De eerste fase was klaar in 1974 en vervolgens werden successievelijk de volgende fases opgeleverd.

  

De opdrachtgever stelde destijds als eis dat de woningen van royale afmetingen moesten worden, aangezien de bewoners vooral zouden komen uit de grote tot zeer grote villa's uit Heemstede, Aerdenhout en omgeving. Zij zouden hier hun meubilair moeten kunnen plaatsen.

          

 

 Voor de details lees verder de bijlage Verkoopfolder fase 3 en het artikel uit Appartement en eigenaar.